Simply Folk en Christy Moore

Christy Moore een korte biografie.

Christy Moore werd geboren op 7 mei 1945 in Kildare, Newbridge Ierland. Naast zanger, gitarist en bodhránspeler is Christy Moore ook songwriter. Christy Moore zijn muziek gaat vaak over de sociale misstanden en onderwerpen als het milieu.
In de vijftiger jaren leerde Christy Moore pianospelen van een non genaamd Zuster Michael. Ierland is erg katholiek en Christy Moore zijn eerste ervaringen met muziek waren vooral die van de kerk. Hij won zelfs een medaille voor solozang in het koor maar nadat hij ‘Rock around the clock” had gezien liet hij de kerk met zijn muziek al snel achter zich.

In de zestiger jaren werd Christy Moore muzikant. Zijn eerste optreden was in the Embankment in Tallaght in 1965. Peggy Jordan had hem geboekt en zijn loon bedroeg 10 shilling wat hij daarna spendeerde aan een nieuw shirt en bier. In 1966 verhuisde Christy Moore naar Engeland en na vele baantjes belande hij in 1967 in het Folk circuit van Manchester. Zijn eerste optreden als professioneel muzikant was in The Wellgreen Folk Club in Manchester waar hij 6 pounds mee verdiende. Christy Moore was toen 22 jaar. Vanaf 1967 werkte Christy Moore hard aan het uitbreiden van zijn repertoire en in 1968 had hij zijn eerste optreden voor de Ierse radio in Dublin. In 1969 heeft Christy Moore zijn eerste LP, Paddy On The Road, opgenomen waarvan er 500 stuks werden ervan geperst. Helaas was dit niet bij Transatlantic het beroemde label voor folk muziek.

In 1972 werd Planxty opgericht, werden drie albums opgenomen en in 1975 verliet Christy Moore de band en ging weer verder als soloartiest. Zijn solocarrière verliep toentertijd niet zo best en in 1978 belandde Christy Moore in de gevangenis. In 1979 ging hij terug naar Planxty deed een tour met de band van 15 april tot 11 juni. 54 concerten in 8 verschillende landen werden gegeven maar Christy Moore kwam weer tot de conclusie dat spelen in één enkele band niets voor hem was en ging naast Planxty weer op de solotoer.

De tachtiger jaren waren hectisch. Optredens met Planxty, met Moving Hearts en solo optredens. Zelf noemt Christy Moore deze periode: Mad but very productive….. De negentiger jaren verlopen eveneens productief. Diverse albums neemt Christy Moore op maar in 1992 sterft zijn vrouw Nancy. Dit verlies treft hem zwaar en het duurt een behoorlijke tijd voordat Christy Moore de draad weer oppakt. Christy Moore zijn solocarrière verloopt steeds beter en hij krijgt meer bekendheid.

Vanaf 2000 speelt Christy Moor voornamelijk solo al wil hij ook wel eens een optreden doen met een bevriend soloartiest. Gezondheidsproblemen zorgde ervoor dat Christy Moore stopte met optreden maar in 2005 verraste hij zijn fans door weer opnieuw te gaan toeren. “Ik sta weer voor de lampen en het voelt goed. We zien wel wat de toekomst brengt” zei Christy Moore!

Kijk voor meer informatie over Christy Moore op zijn website: www.christymoore.com


Wil je terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : Een korte biografie van Christy MooreCopyright © 2009 - Simply Folk